Keuzestress; 

U bent op zoek naar een nieuw muzieksysteem. Maar welke technologie moet u nu eigenlijk kiezen? Stereo, surround 5.1, DTS:X, … mogelijk ziet u door het bos de bomen niet meer. 

Allereerst moeten we gaan kijken welke bronnen u gaat afspelen. Met bronnen bedoelen we het medium dat u beluisterd; Vinyl, CD, Tape, FM-DAB-radio, Spotify, Tidal, Qobuz, Apple music of andere online muziek-diensten, internetradio,…  als we dan zuiver over muziek afspelen nadenken. Mogen we eveneens niet vergeten dat u dit muzieksysteem kan inzetten voor de weergave van klank bij het kijken van TV, Film, Gaming. Ook daar moeten we kijken welk medium u hiervoor gebruikt. Dit kan Digitale TV, DVD-BluRay, Netflix of een andere streamingdienst zijn. 

Eigenlijk als je voor jezelf de analyse gemaakt hebt dan weet je al grotendeels naar wat je op zoek moet gaan. 

Stel dat je op zoek bent naar een muzieksysteem om 80% van de tijd te gebruiken met streaming radio en de rest van de tijd Digitale TV via de gekende providers. Op die moment is de gebruikte technologie/formaat die je beluisterd stereo in 99% van de gevallen. Enkel bij uitzondering van enkele themakanalen op je DTV is het klankformaat stereo en bij streamingdiensten is dit steeds het geval. Voor deze toepassing kies je dus best voor een MusicCast receiver met een stereo luidsprekerset, als alternatief kan je je wenden tot een soundbar. 

Ben je eerder op zoek naar een combinatie om 65% Netflix, 20% Spotify en 15% DTV te bekijken/ beluisteren dan ben je op zoek naar een surround 5.1 in minimum en is DTS:X (Dolby Atmos) een goede upgrade. Heb je er de plaats en mogelijkheid voor dan is een systeem op basis van een Surround receiver en 5.1 luidsprekerset aangewezen. Een soundbar/ soundprojector is een alternatief, maar gaat je niet helemaal hetzelfde effect opleveren. Deze toestellen werken namelijk het beste bij ideale ruimteverhoudingen. Desondanks krijg je met een soundbar nooit hetzelfde effect als met een 5.1 luidsprekerset aangesloten op een surround-receiver. 

Concreet ga je als volgt te werk: 

Wat beluister ik, of wil ik beluisteren?

Welke technologie/ formaat levert deze bron? 

Kies op basis hiervan het meest passende toestel/systeem. 

Geniet van uw aankoop en muziek, want u kocht wat u nodig heeft, niet wat media vertellen dat u moet kopen.