Inbouwluidsprekers en Buitenluidsprekers

De lente is van start gegaan, wat maakt dat we met z’n allen weer naar buiten willen. Mooi weer geeft daarnaast soms ook zin om weer bij te gaan klussen. Extra aandacht daarom deze maand bij HiFis voor onze inbouwluidsprekers en buitenluidsprekers!

Inbouwluidsprekers en buitenluidsprekers zijn deels vergelijkbaar met luidsprekers die we binnenshuis gebruiken.  Hoe groter het oppervlak van de driver namelijk (en het volume van de kast of behuizing), hoe meer weergave van lage tonen.  Daarnaast zijn er nog enkele andere factoren die een rol spelen bij de keuze van inbouwluidsprekers en buitenluidsprekers.

Inbouwluidsprekers Plafond

Plafondluidsprekers hebben overwegend een inbouwdiepte van 10 tot 15 cm.  In situaties waar de inbouwdiepte in het plafond extreem beperkt is kijk je bijvoorbeeld best naar de types “SLM” van Klipsch, of naar de “RD-versie” van Bowers & Wilkins.

Een zeer geringe inbouwdiepte houdt steeds risico’s in, in de zin van minder weergave van lage tonen, of minder weergave van klank over de ganse lijn.

Inbouwluidsprekers Wand

Inbouwluidsprekers in de wand hebben overwegend allemaal min of meer dezelfde inbouwdiepte.  Deze luidsprekers halen hun “volume” of de impact die ze hebben uit de doos of kast waar ze ingebouwd werden.

Een inbouwdoos dient voorzien te worden voor de meeste inbouwluidsprekers in de wand, die meestal groter is dan de inbouwluidspreker die er uiteindelijk in zal worden geplaatst.

Uitgelichte Inbouwluidsprekers

Kiezen voor plafondluidsprekers? Of toch inbouwen in de wand?

Het hangt er zo’n beetje vanaf, vooral dan van de materialen waaruit de wanden of plafonds bestaan. Zo is het uiteraard veel makkelijker om een luidspreker in te bouwen in een valse wand of plafond, dan in een oppervlakte van beton of steen.

Het “bereik” van een plafondluidspreker hangt ook af van de hoogte van het plafond.  Een lager plafond geeft minder geluidsdekking.  Het “bereik” van een ingebouwde wandluidspreker is daarom soms beter voor grote open ruimtes met lage plafonds.

Sommige plafondluidsprekers zijn evenzeer geschikt voor buitengebruik en kunnen ingebouwd worden in de zogeheten “dakoversteken”.

Buitenluidsprekers of Weerbestendige Luidsprekers

Geen dakoversteek of andere beschutte ruimte buiten tegen directe regenval?  Dan kies je beter voor weerbestendige opbouwluidsprekers of zogeheten “buitenspeakers”. Deze outdoor modellen zijn mits juiste plaatsing waterdicht en kunnen dus tegen ons wisselvallige weer. Een ruim gamma aan buitenspeakers is hier beschikbaar in onze webwinkel.

Uitgelichte Buitenluidsprekers

  • Een toffe en allround weerbestendige buitenluidspreker is bijvoorbeeld de NS-AW392 of NS-AW592 van Yamaha.
  • De modellen van Klipsch zijn dan weer een stuk krachtiger en combineren hoge output met gemakkelijke aansturing. De hoorntweeter anderzijds spreidt iets minder goed dan bijvoorbeeld die van de AM-1 van Bowers & Wilkins.  Uitgelichte types zijn voor ons de AW-525 en AW-650.
  • De AM-1 van Bowers & Wilkins zorgt voor het meeste detail, en is dankzij het ingebouwde kabelmanagement een streling voor het oog. De Bowers & Wilkins AM-1 heeft een passieve radiator voor aangename weergave van lage tonen, mits goed gemonteerd aan de wand uiteraard. Typisch B&W-geluid, maar dan voor buiten, in een weerbestendige luidspreker.
Winkelwagen
Scroll naar top